Sungames Pavilion: A responsive skin that contains energy

Sungames Pavilion: A responsive skin that contains energy

description

Extracted a series of formal surface explorations, Sungames is an architectural study for a children’s learning pavilion, acting in response to the daily movements of light and darkness. The study explores a design process approached from the standpoint of the detail as a generator for the configuration of the skin.
The structural fins also contain both the energy source and emanating source for light, dissipating it during the beginning hours of the evening via integrated thin film and LED technology. The intelligent skin is a performative structure and enclosure system integrating existing technology to define a self-sustaining envelope as a model for future design possibilities.

The  Sungames is designed as a pavilion for children, acting in response to the daily movements of the sun, continually changing according to its position.

The project responds the playfulness of children, through an envelope system that is also playful yet reactive to the natural environment surrounding the building.

Designed as a fully sustainable envelope, the the study explores a design process approached from the standpoint of the detail as a generator for the configuration of the skin.

The pavilion form is a geometry that engulfs the landscape and brings it inside the building. The outside is brought into the inside, and the landscape continues to rise into the building, as one can walk through it freely, without ever leaving the surface of the grass.

The building is constructed of a series of structural fins that repeat themselves in a rhythmic pattern.  They are made of extruded aluminum, each composed of two extrusions that connect in the middle through a central web. 

The fins are oriented towards the south, in order to soak in most of the sun, and on the south side contain a glazing panel with integrated photovoltaic cells on the exterior of the surface, a material that is widely available today. In the interior, each fin contains a strip of LED light supported by the central fin member.

The number of light strips is calculated such that during the day, light is being absorbed by the photo voltaic panels and stored. As the night falls, the fins start to slowly light up with the energy accumulated during the day, and then slowly dim back towards the morning when the sun rises again.

The simplicity of this pavilion is also its strength. It reacts atmospherically to the environment around, while responding the the simplest process of life – that of sleep and awakening.

type:

Pavilion; Institutional

sevices:

Design; Research